8 Şubat 2018 Perşembe

Çocuklarımız ve Arada Bizler de, Ev Kazalarında Ölüyor, Yaralanıyoruz! Peki, Biz Ne Önlem Alıyoruz?

Öfke Kolik Arkadaşlarla Sohbetteyiz.

Konu: “Evlerimiz neden tehlikelerle dolu? Ne yapmalıyız?

Kemal: Her zamanki gibi, Akıllı Öfke Kazansın “A.Ö.K” kanunları odağında, çözümler peşindeyiz.
Bu yazıda yer alan görüşler yazı sonunda belirtilen kaynaklardan derlenmiştir. Sadece okurları bilgilendirmek amaçlıdır. Ev kazaları sonucunda, sağlıkla ilgili bir karar almadan önce, başvurduğunuz sağlıkçının, konusunda uluslararası geçerli uzmanlık sertifikası olan bir tıp uzmanı olduğundan emin olunuz.

Serdar: Mutlaka sağlık bakanlığı onaylı tam teşekküllü bir hastane ve sağlık merkezinde operasyona karar veriniz. En ucuzunu ve ya pahalısını değil, en güvenilir olanı seçiniz. Mümkünse benzer ve/veya aynı operasyonu geçirmiş kişilerin tavsiyelerini alınız. Ameliyat sonrası epikriz veya ameliyat raporu alarak ömür boyu saklamanızı öneriyorum.

 Önce haberimizle başlayalım;
ABD’de 2 yaşındaki Josef Dudek duvara sabitlenmeyen bir şifonyerin devrilmesi sonucu hayatını kaybeder. CPSC’ ye göre 3 yaş altı en az 8 çocuk, daha düşen şifonyerin altında kalarak yaşamını yitirecektir. Sonunda, çocuklarını bu şekilde kaybeden aileler, IKEA’ ya dava açmaya başlarlar, Sonuçta firma aralık ayında ailelerle 50 milyon dolar tazminat karşılığında uzlaşmaya karar verir.
A.Ö.K. K.1: Sağlık ve Mutluluk iş yerlerimizde Başlar. Evlerimizde Devam Eder! Öfke Koliklere Yer yok!
Serdar: Bu haberin yorumlanacak birkaç yönü var; firmayı 50 milyon dolar tazminat karşılığında ailelerle uzlaşmaya zorluyor. Ülkemizde de bu tür kazalar olduğunda ailelerin birleşerek sorumlu firmaya dava açma alışkanlığı yok gibi! Varsa da en azından buna benzer yüklü tazminatla sonuçlanan bir örnek ben hatırlamıyorum.
§  ABD adaletinin çalışmaya başlaması
§  Firmanın yüklü bir tazminat karşılığı da olsa uzlaşmanın kendisi için daha akılcı olduğuna karar vermesi
§  Firmanın sattığı tüm şifonyerler için geri ödeme ve/veya tamir teklifinde bulunarak müşteri memnuniyetine verdiği önemi göstermesi

Can: Aslında ülkemizde olsa, çoğu mobilya firması kendini kolayca temize çıkarabilirdi. Örneğin sorumlu firmanın kendini şöyle savunduğunu düşünün;
§  Ürünlerimizin kullanma kılavuzunda duvara sabitlenmeleri gerektiği yönünde bilgiler vardır.
§  Bu talimatlara uyulması durumunda ürünlerimiz güvenlidir. Çocuk ölümleri tamamen kullanıcı hatasıdır.  Duvara sabitlemeyen anne, babalar sorumludur. Firmamız hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
§  Hatta o kadar ki, İngilizce kullanma klavuzlarını Türkçeye çevirmek zahmetinde bile girmeyen bazı firmalar var, Geçenlerde ahşap bir su doku oyun paketi aldım. Kullanma talimatı İngilizceydi. Çoğu üründe olduğu gibi, Çin’ den ithal edildiğini de, söylememe gerek yok sanırım.
A.Ö.K. K.2: Lütfen Kalp Kırmayalım. Öncelikle Kendi Kalbimizi! Yalanlara Yer Yok!

Caner: Oysa IKEA üst düzey yöneticisi Lars Petersson, sorumlu davranır. Firmanın ilk defa Haziran 2016’da yaptığı geri çağırmayı tekrarlıyor. Firma, geri çağırma ve riskler hakkında, 13 milyon kişiye elektronik posta gönderecektir.(1) IKEA’nın duyurusu;  bazı şifonyerler ve komodinlerinin duvara uygun şekilde sabitlenmezse düşme tehlikesi bulunduğunu hatırlatmaktadır. Petersson, sosyal medya, internet sitesi, televizyon ve basılı reklamlarla geri çağırma kampanyasını yaygınlaştıracaktır. ABD Tüketici Ürün Güvenliği Kurumu (CPSC) var. Başkanı Ann Marie Buerkle söz konusu mobilya sahiplerinin IKEA ile iletişime geçmesini talep eder.
A.Ö.K. K.3: Şimdiyi yaşayınız! Keşke, Asla, Her Zaman, Mutlaka Demeye son veriniz!

Kemal:  Biraz A.B.D. Tüketici Ürün Güvenliği Kurumu (İngilizce: United States Consumer Product Safety Commission (CPSC)) söz edelim. Amerika Birleşik Devletleri'nin bağımsız bir kurumu olarak çalışır.(5) 1972'de Tüketici Ürün Güvenliği Kanununa istinaden kurulmuştur. Tüketici Ürün Güvenliği Kurumu Kongre'ye ve başkana hesap verir. Federal hükümette diğer bir bakanlığın veya kurumun parçası değildir.
Serdar: Tüketici Ürün Güvenliği Kurumu A.B.D. başkanı tarafından atanır. Senato tarafından onaylanır. Genellikle üç komisyon üyesi tarafından dönüşümlü olarak, yedi yıllık devrelerle idare edilir. Komisyon üyeleri Kurumun politikasını belirler. Kurumda 500'e yakın personel çalışır. Merkezi Maryland eyaletinin Bethesda şehrindedir.
A.Ö.K. K.4: Güç/Tüketim Sarhoşluğundan ayılalım. 6 S Uygulayalım.      

Can: Türkiye'de bu kuruma tekabül eden işleri Gümrük ve Ticaret Bakanlığı altındaki Tüketicinin Korunması ve Piyasa Gözetimi Genel Müdürlüğü üstlenmektedir. Önerim ve temennim, genel müdürlüğün A.B.D. de olduğu gibi, başkan tarafından atanan bağımsız bir yapıya kavuşmasıdır.
Caner: Haberimize geri dönelim; IKEA, çağırdığı 29 milyon şifonyer için müşterilerine geri ödeme veya tamir teklifi sunduğunu öğreniyoruz. Firma, 2002-2016 yılları arasında üretilen şifonyerler için tam geri ödeme yapmayı önerir. Şirket, bu tarihten öncesine ait ürünler için ise mağazalarda geçerli olacak indirim kuponu vermektedir. IKEA, müşterilerin isteği doğrultusunda şifonyerlerin sabitlenmesi için evlere ekip de gönderecektir.
A.Ö.K. K.5: Öfkeye Karşı Sünger Olmayalım. Teflon Olalım.  Günde 10.000 karar hedefimiz Olsun.

Kemal: Türkiye tüm mobilya firmalarından, satın alınan şifonyerler ve komodinler hakkında kafama takılan deli soruları sormak istiyorum;
§  Satıcı firmalar kataloglarında, duvara uygun şekilde sabitlenmezse düşme tehlikesi bulunduğunu hatırlatmakta mıdır?
§  Bunlar okunmakta ve ailelerce eşyalar duvara sabitlenmekte midir?
§  Son 20 yıl içinde 5 yaş altında kaç çocuk sabitlenmeyen mobilyaların altında kalarak hayatını kaybetmiş veya yaralanmıştır.
§  Ailelerin ne kadarı zarar gören çocukları için Tüketicinin Korunması ve Piyasa Gözetimi Genel Müdürlüğüne başvurmuştur. Ne cevap almışlardır.
§  İçlerinde mahkemeye başvurup tazminat alanlar var mıdır?  Ne kadar tazminat almışlardır.
A.Ö.K. K.6: Güler Yüz. Güzel Duruş. Güzel Söz. Güzel Enerji göndermek bedavadır!

Serdar: IKEA, şifonyerleri sabitlemek için ürünle birlikte verilen malzemeleri kullanmayan müşterilerle iletişim kurmuştur. Firma, 2015 yılında ürünlerin duvara sabitlenmesinin önemini anlatmak amacıyla bir onarım kiti programını uygulamaya koyar. Yaklaşık 300 bin tamir kiti dağıtarak olası çocuk ölümlerinin önüne geçmeye çalışır.
Kemal: Gümrük ve Ticaret Bakanlığının hakkını yemeyelim.(4) Bakanlık, mobilyaların çocukların üzerine devrilmesi sonucu yaşanan yaralanma ve ölüm olayları nedeniyle ailelere uyarır. Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD), mobilya devrilmeleri nedeniyle yaralanan ve hayatını kaybeden çocukların maruz kaldığı tehlikeye dikkat çekmektedir. "Mobilya Devrilmelerine Karşı Bilinçlendirme Kampanyası" başlatılır. Türkiye'nin de aralarında yer aldığı 19 ülke kampanyaya destek verir.
A.Ö.K. K.7:  Sağlıklı yaşayalım: Probiyotik Beslenelim. Bol Kahkaha atalım. 10.000 adım yürüyelim. Alaturka tuvalet kullanalım. Dijital  detoks uygulayalım. Şükredelim ve Dua edelim!
Can: Gümrük ve Ticaret Bakanlığı da özellikle 1-3 yaşındaki çocukların maruz kaldığı tehlikeye işaret ederek aileleri uyarır. Kampanya kapsamında sosyal medyada bilgilendirme çalışmaları başlatıldı. "Sabitleyin" etiketiyle de ailelerin konuya dikkati çekiliyor. Bakanlığın hazırladığı broşürde ise ebeveynlerin, evlerinde veya gittikleri yerlerde devrilme ihtimali olan mobilyaları sabitlemeleri ve gerekli tedbirleri alması belirtilerek, şu uyarılarda bulunulur:
§  "Meydana gelebilecek kazalara karşı çocukların önceden bilgilendirilir.
§  Televizyon gibi ağır eşyaların, devrilme ihtimali olan dolaplara yerleştirilmez
§   Televizyonlar, sabitlenir, ağırlık ve ebatlarına uygun, alçak ve dengeli mobilyaların üstüne yerleştirilir.
§  Mobilyaları duvara sabitlemek için uygun sabitleme ekipmanları kullanılır.
§  Ürünlerle birlikte verilen güvenlik uyarıları okunur ve talimatlara harfiyen uyulur.
§  Çekmecelere çocuk kilidi yerleştirilir, çocukların açmaları ve tırmanmaya çalışmaları engellenir."
A.Ö.K. K.8:  KAİZEN Uygulayalım! Korkularımızı Unutalım. Yaşam Değerlerimiz için yaşayalım!

Caner: Çekmeceler açık bırakılmaz, bunun dışında başka önlemlerde alınmalıdır;
§  Kitap gibi ağır nesnelerin, dolabın devrilmesi halinde en az zarar verecek şekilde alt kısımlara yerleştirilir.
§  "Ebeveynlerin işleri bittiğinde çekmeceleri kapatır ve aynı anda birden fazla çekmece açılmaz,
§  Çocuklar, oyuncak gibi ilgilerini çeken nesneleri uzanarak almaya çalışırlar.
§  Bu gibi eşyaların çocukların kolaylıkla erişebilecekleri yerlere konulmaz.
Kemal: Bakanlıkça, üretici ve satıcılar da uyarılır;
§  Satılan ve üretilen mobilyaların dengeli olması isteniyor! Ne demekse?
§  Gerekli sabitleme ekipmanları tüketiciye verilmelidir.
§  Olası tehlikeler ve alınabilecek önlemler konusunda ürünün ya da ambalajının üzerinde bilgilendirme yapılmalıdır.
A.Ö.K. K.9:  Birbirimizi Akıllıca Dinleyelim. Empati kuralım! Amaç kavga değildir. Öfkenin kök nedenini yakalayalım!

Serdar: Evde çocukları bekleyen tehlikeler sadece şifonyerlerden ibaret değil! Evlerdeki tüm tehlikelere, ev kazaları adını veriyoruz.(2) Bunlar, bir evin içinde ya da ona ait çevrede meydana gelen kazalardır. Ev kazaları, bir evin içinde, bahçesinde, havuzunda veya garajında meydana gelirler. % 98 önlenebilir kazalardır.
Can: Ülkeden ülkeye ve yaş gruplarına göre oranları değişir. Ortalama,  ev kazaları tüm kazaların %25'ini oluşturur. Ev kazaları, yaralanma, sakatlanma ve ölüme yol açabilir. Önemli bir halk sağlığı sorunudur.
Ev kazaları ile en çok çocuklar, yaşlılar ve fiziksel, zihinsel veya sosyal engelliler karşılaşır. Özellikle okul öncesi dönemde evde olan çocuklar risk altındadır. 0-6 yaş grubu çocukların ev kazası geçirme durumları %38,4 ile ailedeki diğer bireyler arasında ilk sırayı alır.
Caner: Çocuklar büyük risk altındadır. Çünkü;
§  Zamanlarının çoğunu evde geçirirler
§  Çevrelerini keşfetme ve öğrenme konularındaki meraklıdırlar,
§  Büyükleri taklit etmeyi severler,
§  Devamlı hareket halindedirler,
§  Tehlikelerin bilincinde olmazlar,
§  Çevresel risklere duyarlı ve açıktırlar,
§  Deneyim olmadığı için her şeyi ağzına götürürler,
§  Kazalardan kendilerini koruyabilecek gelişimsel beceriye henüz yeterince sahip değillerdir.
Kemal: 0-6 yaş çocukları gelişimsel özellikleri nedeniyle kendilerini kazalardan koruyamazlar. Okul öncesi çocuklarının kendileri için çevrenin güvenli hale getirilmesi biz büyüklerin sorumluluğundadır. Kazalardan korunmaları için biz yetişkinlerin yardım ve desteğine ihtiyacı vardır. Bu yetişkinler de çoğunlukla çocuğun anne babası veya ona bakım veren kişilerdir.
Serdar: En sık görülen ev kazalarını sayalım;
Zehirlenmeler: Zehirlenmeler emekleme çağı ile 5 yaş arası çocuklarda sık görülen ev kazasıdır. Bu yaş grubu çocuklarda fazla merak, öğrenme isteği, buldukları her şeyi ağızlarına götürme ve büyükleri taklit söz konusudur.
§  Zehirlenmelerin birçoğu ilaçlardan ileri gelir.
§  Kullanılan temizlik malzemeleri, kozmetik ürünler, oyuncaklar, tarım ve sanayi ürünleri, bitkiler ve hayvan ısırıkları da diğerleridir.
Zararsız zehirlenmelerin ölümle sonuçlanması nadir görülür. Ortada ve çocukların ulaşacağı yerde bırakılan ilaçlar, çocuklar için tam bir tehlike kaynağıdır.
Ayrıca ülkemizde başka zehirlenmeler de sık görülür.Bunlar;
§  Soba tütmesi,
§  Gazlı ocaklar ve şofben kullanımına bağlı, dumandan boğulma,
§  Karbonmonoksit zehirlenmeleridir.
Can: Kazalar bu kadar da değil;
§  Merdiven ve Balkon Kazaları da ölümcül olabiliyor. Özellikle yazın yanlışlıkla açık bırakılan balkon ve sokak kapıları, düşme sonucu ciddi sakatlıklara ve ölümlere neden olabiliyor.
§  Kesici Delici Aletlerle Yaralanma: Bıçak, çakı, iğne ve cam kırıkları en sık rastlanan yaralanma nedenleri. Bunların erişilemeyecek şekilde saklanması ve temizlenmeleri gerekir.
§  Boğulmalar: Ortada bırakılan yarı dolu bir temizlik kovasında bile çocuklar birkaç saniye içinde boğulabilir. Bu nedenle havuz, su kovası, küvet gibi tehlikeli noktalara dikkat edilmeli. Suda boğulmalar en sık yaz aylarında görülür. Evlerde boğulmalar 2 ile 5 yaş arasında bahçe havuzlarında ortaya çıkar. 6 ile 12 yaş arası ise yanlışlıkla düşmelerden dolayı boğulmalar söz konusudur. Ayrıca çocuklarda yanlış yatış veya yanlış duruş nedeniyle boğulmalar da sık görülebilmektedir.
Caner: Ev kazaları saymakla bitmiyor;
Vücutta Yabancı Cisim: Daha çok, yabancı cismin buruna sokulması, nefes borusuna kaçması şeklinde olur. Okul öncesi dönemde çocuklar fındık, fıstık, leblebi gibi yiyecekleri ve küçük kağıt parçaları, pamuk gibi nesneleri burunlarına veya kulaklarına sokabilirler. Ayrıca küçük çocuklarda leblebi, fındık, fıstık, draje şeklindeki şekerler gibi küçük taneli sert yiyeceklerin, kabuklu yiyeceklerin kabukları gibi gıda maddelerinin, madeni para, bilye, küpe vida gibi nesnelerin yutulması boğulmaya da neden olmaktadır.
Kemal: Çocuklar çok sık düşerler:
Düşme ve Çarpmalar: Düşmeler daha çok masa, koltuk, mama sandalyesi gibi eşyalardan, merdivenden, ranzadan, beşikten, balkon ve pencereden, kaygan ve uygun olmayan zeminden, yürüteçlerden düşme ile olmaktadır. Ayrıca çocukların bilinçsizce taşınması, salıncaklarda kontrolsüz sallanması, yüksek kapı eşikleri, uygun aydınlatılmayan mekânlar da düşme sebepleri olabilmektedir. Çocukların kavrama yetenekleri ve tehlikeyi  önleyecek vücut koordinasyonlarını henüz kazanamamış olmaları ve kaygan zeminde ani ve hızlı hareket etmeleri, mobilyaların üzerine çıkmak istemeleri ve bunların üzerinden atlamaları, küvetler, merdivenler, düşmeye sebep olan en önemli nedenlerdendir.
A.Ö.K. K.9:  Birbirimizi Akıllıca Dinleyelim. Empati kuralım! Amaç kavga değildir. Öfkenin kök nedenini yakalayalım!

Serdar: Birde yanıklar var;
Yanıklar: Çocuklu evlerde kural olarak ocağın uzak alanları kullanılmalıdır. Kaynar su, süt ve çay yanıkları en sık görülen kazalardandır.
Kimyasal Yemek Borusu Yanıkları: Ev işlerinde kullanılan çözücüler, bulaşık makinesi deterjanları, lavabo açıcılar ağza alındıktan sonra geri dönüşü olmayan yanıklara neden olur; çocuk kurtulsa bile ömür boyu yapay bir yemek borusuyla beslenmek zorunda kalabilir. Bu ürünler orijinal kaplarında saklanmalıdır. Bu ürünler kola veya su şişesine konursa bunların kimyasal maddeler olduğunu fark edemeyip içebilirler.
Can: Silahla oyun olmaz! Şeytan doldurur. Ne yazık çocuklar bu gerçeğin farkında değillerdir;
Ateşli Silahlar: Çocukların sağlığı açısından ateşli silahlar büyük tehlikeler taşır. Çünkü
çocuk her şeyi merak etme döneminde olduğundan evde bulunan silahı da merak edip bakmak
ister. Bu yüzden her zaman silah boş saklanmalı ve kurşunlar silahtan ayrı tutulmalıdır.
Çocukların ulaşamayacağı bir yerde saklanmalıdır. Özellikle çocukların yanında asla silah, bıçak
gibi şeyler çıkarılmamalıdır.
Kemal: Elektrikten çocuklarda, kimi büyüklerde korkmuyor, ne yazık;
Elektrik Kazaları: Çocuklar için çok büyük kazalara neden olabilir. Bu yüzden, evde bulunan elektrik tesisatı sürekli kontrol edilmelidir. Evde açık elektrik kablosu vb. bırakılmamalıdır.
Elektrik prizleri kapakla kapatılmalıdır.
Can: Birde oyuncak meselesi var:
Çocukların Oynadığı Oyuncaklar: Oyuncaklar çocuğun yaşına ve gelişimine uygun olmalıdır. Çünkü küçük parçalı oyuncaklar ağza alındığında çocuklarda boğulmalara neden olmaktadır. Birde Çin malı oyuncaklarda kullanılan çoğu kimyasalın kanser olduğunu söylemeden geçemeyeceğim.

Ev Kazalarını Önlemek için Alınabilecek Önlemleri konuşalım:
A.Ö.K. K.10:  Çözüm odaklı iletişim kurulur. Ret edilemeyecek bir teklif  yapılır. Sonuçta kazanan Akıllı öfkemiz olacaktır!

• Ev kazalarında, merdivenler, pencereler ve mobilyalar çocuklar için risk faktörlerinin başında gelir. Bu nedenle pencere önüne eşya konulmaması, pencerelerde parmaklık olması
ve çocuğun yatağının kenarlarının korkuluklu olması gerekir.
• Bebeğinizi asla yalnız bırakmayın ve bebeğin üstüne boncuk, emzik vb. şeyler takmayın.
• Dış kapı ve bahçe kapısını mümkün olduğunca kilitli tutmaya dikkat edin.
• Elektrik çarpmalarından korunmak için evde açık elektrik kablosu ve priz bırakmayın. Elektrik prizlerine kapak takın veya prizleri çocukların erişemeyeceği yüksekliğe aldırın. Açıkta olan elektrik kablosu varsa kapatın
Caner: Bunları yazması kolayda, anne babaların okuyup uygulaması önemli;
• Yanıcı maddeleri (kibrit, çakmak vb.) ortada bırakmayın ve saklamaya özen gösterin.
• Merdiven ve çocuğun yatağının kenarlarına koruyucu bariyerlerin olmasına dikkat edin.
• Çocuğun oynadığı oyuncakları sürekli kontrol edin ve eksik parça olup olmadığına bakın.
• Halı ve paspasların kaymaması için bunların altına koruyucu maddeler koyun.
• Tehlike doğurabilecek bütün aletleri (bıçak, cam kaplar gibi) çocukların ulaşamayacakları yerlere kaldırın.
• Yanıklardan korunmak için çocuğunuzu soba yanında bırakmayınız. Ulaşılabilecek yerlerde kaynar su dolu kap, kova, tencere v.b. ile fişe takılı ütü bulundurmayınız. Masada ve ocakta tencerenin, tavanın sapını içe dönük tutunuz.
• Sıcak plakaların ya da yakıcı aletlerin etrafında güvenlik önlemleri alın.
• Çocukların uzanabileceği yerlerde sıcak sıvılar ve yemek bırakmayın.
• Dolapları ve çekmeceleri her zaman kapalı tutun, güvenliğe yönelik malzemeler kullanın.
Kemal: Her anne, babanın evlerinde saydığım önlemler konusunda bir risk değerlendirmesi yapmasını öneriyorum;
• Buzdolabı, çamaşır makinesi, fırın, bulaşık makinesi gibi elektrikli ev aletlerinin kapakları zor açılan türden olmalıdır. Yine de özel güvenlik kilitleri kullanılması önerilebilir.
• İlaçları, temizlik malzemeleri ile böcek ve fare zehirlerini çocukların ulaşamayacağı yüksek ve kapalı yerlere koyun. Bu malzemelerin çoğunun kokusu ve rengi çocukları cezbedebilir ve hemen hepsi zehirlenmelere yol açan maddelerdir. Temizlik malzemelerini (esans, deterjan vb.) kesinlikle kendi kaplarında saklayın, içecek (su, kola şişesi gibi) şişelerinde saklamayın.
• Plastik poşetleri ortada bırakmayın. Çocuklar bunlarla da boğulabilirler.
• Yere dökülen herhangi bir sıvıyı derhal silin. Böylece kayıp düşmeler ve kazalar önlenir.
Serdar: Özellikle eve temizlikçi geldiğinde kaygan zeminler önemli oluyor;
• Kaygan zeminlere önlem alınması, yürüme yolu üzerindeki halı, kilim, küçük sehpa, aksesuar v.b. eşyanın kaldırılması kayarak veya takılarak düşme tehlikesini azaltır. Ayrıca evdeki sert köşelere yumuşak yastık bağlanması çocuklar için iyi bir önlem olabilir.
• Çocukların evde boğulmalarını önlemek için boğaza kaçabilecek kuruyemiş, şeker, toplu iğne, boncuk, mücevher, düğme, sosis gibi şeyleri ortada bırakmayın.
• Suda boğulmaların önüne geçebilmek için kovada, leğende, küvette su unutulmaması çok önemlidir. Çocukları yıkanma sırasında asla yalnız bırakmayın, kapıya, telefona bakmak için dahi yanından ayrılmayın.
• Zehirlenmeleri önlemek için tarihi geçmiş gıda ve ilaçlar derhal atın.
• Ateşli silahlarınızı evin gizli ve kilitli bir bölümünde bulundurunuz. Silahınız boş ve emniyeti kapalı olsun. Silahınızı çocuğunuzun önünde temizlemeyiniz.
Can: İlkyardım nasıl yapılmalı?
 Yanıklar: Hafif yanıklarda yanan yeri yalnızca 15 dakika soğuk su altında soğutulmalıdır.
Yanık yerini yapışkan olmayan temiz bir bezle kapatılmalıdır. Derideki hasarı arttıracağından üzerine buz konulmamalı, pamukla kapatılmamalı, yanan yere hiçbir şey sürülmemeli, dokunulmamalı, deri soyulmamalıdır.
Ağır yanık ve haşlanmalarda yanık yerindeki ağrı geçene kadar üzerine bol soğuk su dökülmelidir. Yanık yerindeki giysiler çıkarılmalı ancak yara üzerine yapışmış olan giysi ve yabancı maddeler varsa bunlar kesinlikle çekip alınmamalıdır. Sıvı dolu kese patlatılmamalıdır.
Yara yerine hiçbir şey sürülmemeli ve çocuk en kısa zamanda hastaneye götürülmelidir.
Caner: Yaralanmalar (Ezilmeler-Sıyrıklar-Kesikler-Delici Alet Batması-Kırıklar): Sadece ezilme var ve deri bütünlüğü bozulmamışsa ezik bölgesine buz uygulaması yapılmalıdır. Ancak yara yerine buz doğrudan uygulanmamalı, buz torbası içinde veya bir beze sararak yara yerine baskı yapılmalıdır. Sıyrıklarda yara yeri ılık sabunlu su ile yıkanarak üzerindeki yabancı maddeler temizlenmelidir. Eğer yara yerinde kanama varsa temiz bir bezle basınç yapılmalıdır.
Kemal: Kesiklerde yara yeri ılık sabunlu suyla yıkanmalı ve daha sonra yara yeri temiz ve kuru tutulmalıdır. Bunun için küçük bir bandaj kullanılabilir. Yara temizliğinde veya kapatılmasında pamuk kullanılmamalıdır. Eğer yara yerinde şişlik, kızarıklık, ısı artması, iltihap gibi belirtiler varsa sağlık görevlilerine/merkezine gitmek gerekir. Eğer kesik büyükse ve kanama daha  şiddetliyse, kanamayı durdurmak için temiz bir bez veya gazlı bezle sıkıca yara yerine bastırılmalıdır. Kanama devam ederse, ilk yara bezi değiştirilmeden üzerine yeni bezler eklenerek sıkıca sarılmalıdır.
Serdar: Delici alet yaralanmalarında (bıçak, kalem, sopa, şiş gibi cisimlerin vücuda batması) batan cisim çevre dokulara verdiği zararı ve kanamayı arttıracağı için kesinlikle yerinden çıkarılmamalıdır. Cismin hareket etmesini önlemek için etrafı bir sargı bezi veya kumaşla desteklenerek sarılmalıdır. Cismin çok uzun olduğu durumlarda ucu kesilerek kısaltılabilir. Çocuğun hareketsiz kalması sağlanarak en kısa zamanda bir sağlık kuruluşuna ulaştırılması veya sağlık ekiplerinin olay yerine ulaşması sağlanmalıdır.
Can: Kırıklarda kanamayı durdurmak, şişliği ve ağrıyı azaltmak, çevre dokuların daha fazla zarar görmesini önlemek için kırık bölgesi sabitlenmelidir. Bunun için tahta, cetvel, kalın dergi veya kitap kullanılabilir. Derinin zedelenmesini önlemek için deri ile sabitlemek için kullanılan nesne arasına pamuk, bez gibi yumuşak bir şey yerleştirilmelidir. Sabitlemek amacıyla kullanılan malzeme kırık kemiğin altındaki ve üstündeki eklemi kaplayacak şekilde olmalıdır. Kırık bölgesinde kanama varsa üzerine temiz bir bez konularak basınç uygulanır.
Caner: Elektrik çarpması: Önce elektrik sigortadan kesilmelidir. Kalın tahta veya gazete destesi üzerine basarak ve tahta sopa kullanarak çocuk çekilmelidir. Çocuk akımdan kurtarıldıktan sonra yara yerleri temiz bir sargı beziyle kapatılmalıdır. Üzerine hiçbir şey sürülmemeli, yara kabukları koparılmamalıdır. Çocuk hemen bir sağlık merkezine götürülmeli veya sağlık ekiplerinin olay yerine ulaşması sağlanmalıdır.
Kemal: Suda Boğulma: Suda boğulma tehlikesi yaşayan çocuk kendi kendine nefes alıyorsa üzerindeki ıslak kıyafetler çıkarılarak vücudu ısıtılmalı ve dinlenmesi sağlanmalıdır. Kendi kendine nefes alamıyorsa bu konuda eğitim almış bir kişi tarafından kalp masajı ve suni solunum yapılarak en kısa zamanda bir sağlık kuruluşuna götürülmesi gerekir.
Serdar: Boğaza Yabancı Cisim Kaçması Sonucu Boğulma: Çocuğun ağız içi kontrol edilmeli, görülebiliyorsa yabancı cisim çıkarılmaya çalışılmalıdır. Eğer çocuk 1 yaşın üzerinde ise yumuşak bir şekilde Heimlich Manevrası' uygulanmalıdır. Çocuğun arkasına geçin ve kollarınızı çocuğun beline dolayın. Bir yumruğunuzu başparmağınızı avucunuzun içine alacak şekilde göbeğin hemen üzerine yerleştirin. Diğer elinizle yumruğunuzu sıkıca kavrayın ve hızla içeriye doğru bastırıp çekin.  Eğer çıkartamıyorsanız bir elinizle göğsünden tutarak bebeği yüzü yere bakacak şekilde ön kolunuzun üzerine dizinizle destek olacak şekilde yatırın. Kürek kemikleri arasına diğer elinizin ayası ile 5 kez vurun. 5 kez işaret ve orta parmağınızla göğüs hamlesi uygulayın. Ağız içini kontrol edin.
Can: Kimyasal (ilaç, böcek ve tarım ilaçları, çamaşır suyu v.b.) zehirlenmeleri: Çocuk bu maddeleri yutmuşsa kusturulmaz, ağızdan bir şey verilmez. Kimyasal maddelerin vücuda dökülmesiyle oluşan yanık durumunda kimyasal madde hızla vücuttan uzaklaştırılmalıdır. Bir eldiven veya poşet yardımıyla çocuğun üzerindeki kıyafetler çıkarılmalıdır. Yanık bölgesi akan suyun altında uzun süre yıkanmalıdır. Eğer yanığa neden olan maddenin antidotu üzerinde yazıyorsa antidotuyla, yoksa sabunla yıkanmalıdır. Çocuk en kısa zamanda bir sağlık kuruluşuna götürülmelidir.


Kemal: Acıbadem Kadıköy Hastanesi Acil Servis Sorumlu Hekimi ve İlk yardım Eğitim Merkezi Mesul Müdürü Dr. Veysel Balcı’nın; son günlerde halkın konuştuğu önemli gündem konusuna ışık tutacak ve çocuklar için hayati önem taşıyan ilk yardım bilgileri Kids&Gourmet Kasım 2013 sayısında şöyle sıralanıyor:

Düşme ve çarpmalara karşı alınabilecek önlemler
5 Aylıktan itibaren bebekler yattıkları yerde dönebildiklerinden yüksek ve yanları çocuğun düşebileceği şekilde açık olan masa üzerinde, sedirde veya salıncakta uyutmayın ve yalnız bırakmayın.
• Balkon demirlerini çocukların sarkmayacağı yükseklikte ve aralarından geçemeyeceği genişlikte yaptırın.
• Emekleyen ve yeni yürümeye başlayan çocukları balkon, duvar üstü, merdiven başı veya dam üzerinde tek başına bırakmayın.
• Çocuklar takılıp düşeceğinden, odalarda halı uçlarının kıvrık olmamasına, zeminin ayağa takılacak bir şeyler içermemesine dikkat edin.
Mutfak, tuvalet, banyo gibi kaygan zeminleri ıslak tutmayın.
• Merdiven başları ve kapı girişlerini iyi ışıklandırın.
• Çocuğunuza küçük veya büyük olmayan, uygun ayakkabılar giydirin.
• Çocuğunuzun yatağının yanlarına uygun yükseklikte, düşmesini önleyecek parmaklık yaptırın.

Serdar: Düşme ve çarpmalarda yapılacak ilk müdahale:
• Kaza geçiren çocuk ağlamıyorsa, şuuru yerindeyse ve ellerini, kollarını normal hareket ettiriyorsa hiçbir müdahalede bulunmayın. Fakat 24 saat hareketlerini gözlemleyin.
• Kazadan sonra 24 saat zarfında, yarım saat, 2 ya da 1 saat içinde 3'ten fazla fışkırır tarzda kusma, dalgınlık, sürekli uyku hali, solunum sıkıntısı, karın ağrısı, renk solukluğu veya havale geçirme gibi bulgular olursa mutlaka bir sağlık kuruluşuna götürün.
• Yüksekten düşmelerde yukarıda sayılan belirtiler olmasa bile kırık çıkık veya bir iç kanama ihtimali olacağından en yakın sağlık kuruluşuna götürün.
• Kaza sonucu vücutta şişlik veya morluk oluşmuşsa üzerine buz veya soğuk suyla ıslatılmış bez koyarak daha fazla şişmesini önleyiniz.

.
Tüm bu riskleri minimum düzeye indirgemek için evlerimizde alacağımız bazı basit önlemler çok faydalı olacaktır.

Can: Çocuk odalarında alınması gereken önlemler
•         Çocuk karyolasının konumu çok önemlidir. Örneğin; pencere ve klima önü gibi doğrudan hava hareketi olan yere koyulmamalıdır.
•         Çocuk karyolası; priz, elektrik düğmesi, perde, perde ipine uzanamayacak konumda olmalıdır.
•         Çocuk karyolası tekerlekli ise emniyet kilitli olarak sabitlenmelidir.
•         Keskin kenar ve köşeleri olmamalıdır.
•         Korkuluk arasındaki mesafe 2.5 santimden dar, 6 santimden geniş olmamalıdır.
•         Çocuk odasının zemini toz tutucu halı vb. malzeme ile kaplanmamalıdır. Kolay temizlenen ve toz tutmayan malzemeler tercih edilmelidir.
•         Aydınlatma tavandan veya duvardan yapılmalı, lambader kullanılmamalıdır.
•         Odada mevcut sivri köşe ve kenarlar koruyucu ile kaplanmalı, kapılara menteşe ve her iki tarafına da parmak koruyucu uygulanmalıdır.
•         Sallanan koltuk gibi hareket eden eşyalar bulundurulmamalıdır.
•         Yüksekte olan alt değiştirme masası 1 yaşından sonra kullanılmamalıdır.
•         Yüksek dolaplar duvara sabitlenmelidir.
•         Çekmece ve dolap kapaklarına çocuk kilidi uygulanmalıdır.
•         Sarkan kablolar, kablo kanalı içine alınmalı ve prizler priz koruyucu ile güvenli hale getirilmelidir.

Caner: Salon veya oturma odasında alınması gereken önlemler:
Çocuklar keşif dönemlerinde, evin bütün alanlarını keşfe çıkar, özellikle en çok eşyaların bulunduğu salon onlar için hazine gibidir.
•         Eşyalar; çocuğun yaşına göre konumlandırılmalı, örneğin oturma grubu hiçbir zaman pencere önüne konulmamalıdır.
•          Mekânda bulunan sivri köşe ve keskin kenarlar güvenli hale getirilmeli, pencerelere çocuk güvenlik kilidi, kapıya parmak koruyucu takılmalıdır.
•         Kütüphane ve raflı dolaplar, duvara sabitlenmeli, TV ve elektronik aletler de özel güvenlik ürünleri ile sabitlenmeli ve koruma altına alınmalıdır.
•         Büfe ve dolaplardaki çekmece ve dolap kapakları güvenlik kilitleri ile güvenli hale getirilmeli, varsa tüm cam yüzeyler güvenlik filmi ile kaplanmalıdır.
•         Yutulabilecek boyuttaki objeler, çocuğun ulaşamayacağı yere koyulmalıdır.
•         Sabit ve uzatmalı prizler, priz koruyucu ile kapatılmalıdır.
•         Saksı ve süs bitkilerindeki topraklar saksı toprak koruyucusu ile korunma altına alınmalıdır.
•         Etrafta zemini kaygan hale getirecek magazin ve dergi yaprakları kayma sebebi olacağından bulundurulmamalıdır.

Kemal: Mutfakta alınması gereken önlemler:
Kazaların çoğunun yaşandığı mutfaklar, bebek ve çocuklar için en çok tehlike arz eden mekânlar arasındadır. Burada alınabilecek önlemler ve dikkatli olunması gereken noktalar ise şunlardır;
•         Ocak ve fırın için ocak bariyeri ve fırın için fırın kilidi kullanılmalı, mümkün olduğu kadar deterjan ve benzeri temizlik ürünleri dolapların alt gözlerine konulmamalı, konulmak zorunda ise mutlaka çocuk güvenlik kilidi kullanılmalıdır.
•         Çatal, bıçak ve benzeri mutfak eşyalarının bulunduğu dolap ve çekmeceler, çocuk güvenlik kilidi ile güvenli hale getirilmelidir.
•         Buzdolabı için buzdolabı kilidi kullanılmalı, buzdolabı kapağına mıknatıslı magnetler iliştirilmemelidir.
•         Mutfak tezgâhı ve benzeri keskin köşe ve kenarlar; köşe ve kenar koruyucusu ile kapatılmalıdır.
•         Mutfakta masa varsa, uzun masa örtüsü kullanılmamalıdır.
•         Su sebili varsa sıcak su bölümü iptal edilmelidir.
•         Bulaşık makinesi için kilit kullanılmalıdır. Bulaşık makinesine yerleştirilen çatal-bıçak gibi sivri ev aletleri sivri tarafı aşağı gelecek şekilde yerleştirilmelidir.
•         Mümkünse çocuk emniyetli ocak kullanılmalıdır.

Serdar: Balkon veya bahçede alınması gereken önlemler:
•         Balkon kapısına çocuk güvenlik kilidi konulmalı, ayrıca balkon parmaklık aralıklarının özelliklerine göre file veya pleksi koruyucu uygulaması yapılmalıdır. Ancak balkonda masa, sandalye gibi eşyalar var ise, çocuk yalnız bırakılmamalıdır. Üzerine çıkıp aşağıya sarkabilir.
•         Bahçede bitkilerin çocuğa zarar vermeyecek türleri seçilmeli, böceğe karşı ilaçlama yapıldıktan 48 saat sonra çocuk bahçeye çıkarılmalıdır.
•         Bahçe çiti çocuğun aşamayacağı şekilde olmalı, bahçe çitinin yanında çocuğun tırmanabileceği ağaç olmamalıdır.
•         Bahçede yüzme havuzu varsa, kesinlikle standartlara uygun havuz güvenlik bariyeri kullanılmalıdır.

Son söz: Tüm ebeveynlerin doğru ve zamanında müdahale yapabilmesi için ilkyardım eğitimi almalıdırlar

Faydalanılan kaynaklar:


5.        https://www.budane.net/tuketici_urun_guvenligi_kurumu

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder