19 Mart 2018 Pazartesi

Çiftlik Bank! Dolandırılmanın 101 yolundan sadece birisi! Suçluyu aramayalım! Aynaya bakmamız yeterli!




4 Öfke Kolik Arkadaş Sohbette!
Konu: Dolandırılmaktan ne zaman kurtuluruz?
Kemal: Akıllı Öfke Kazansın “A.Ö.K” odaklı çözümler arıyoruz.
A.Ö.K. K.1: Sağlık ve Mutluluk iş yerlerimizde Başlar. Evlerimizde Devam Eder! Öfke Koliklere Yer yok!

Serdar: Çiftlik bank Nedir?
Kemal: 200 bin lira yatırana aylık 50 bin lira kazanç vaadiyle sanal çiftlik hayvanları satan KKTC merkezli Çiftlik Bank tan söz ediyoruz. Aslında internet üzerinden oynanan sanal bir oyun. Kişiler siteye üye olduktan sonra sanal tarım yatırımları gerçekleştiriyor. Oyuncular yatırdıkları paralarla sanal tavuk, inek veya keçi sahibi oluyor. (2)
Can: Başımıza ne gelirse havadan para kazanılabileceğine inanmamızdan geliyor. Bu yazıda bizim değil ama dolandırıcıların çalışmadan köşeyi dönme hevesimizden nasıl cebimizi boşalttıklarını konuşacağız.
A.Ö.K. K.2: Lütfen Kalp Kırmayalım. Öncelikle Kendi Kalbimizi! Yalanlara Yer Yok!

Caner: Arkadaş, dünya üzerinde 200.000 lira yatırana aylık 50.000 lira kazanç nasıl mümkün olabilir. 200.000 liraya değil 50.000 aylık kazanç,  10.000 de olmaz, 5000 de olmaz!
Kemal: Birde bir şirkete para yatırdığında şirketin mal varlığı nedir, ortakları kimlerdir, kaç yıldır faaliyetteler, yatırılan paraya karşılık teminat, garanti, sigorta neden verilmiyor diye kendimize sormak gerekiyor.

Serdar: Milyonlarca lirayı toplayıp ortadan kaybolan Çiftlik Bank’ın kurucusu M. A ‘franchising’ yöntemi ile Türkiye genelinde 150 bayilik verdiği söyleniyor. (3) Her bayi başına yaklaşık 100 bin lira para alan M. A ortada yok.  Çiftlik Bank şarküterileri de kapalı. Çiftlik Bank’tan bayilik alarak şarküteri açan M.S.G. 1 milyon 200 bin lira dolandırıldığını iddia ediyor.

A.Ö.K. K.3: Şimdiyi yaşayınız! Keşke, Asla, Her Zaman, Mutlaka Demeye son veriniz!

Can:  Vatandaşın biri 100.000 lira verin ‘franchising’ vereyim diyor! 150 kişi kuzu kuzu paraları gönderiyor. Karşılığında ne alınacak? Belirsiz, para bu kadar kolay mı kazanılıyor, şaşkınım.

Caner: Birde konut zade olanlar var; Arsanız ya da eviniz için bir inşaat firması ile kat karşılığı sözleşme yapacaksanız dikkat. İmar durumundan tapu kayıtlarına, müteahhit seçiminden imzalayacağınız sözleşmenin ara satırlarına kadar her aşamada kontrolü elden bırakmayın. Ufak bir ihmal evinizi kaybetmenize, konut zede olup uzun yıllar hukuki mücadele vermenize sebep olabilir.

A.Ö.K. K.4: Güç/Tüketim Sarhoşluğundan ayılalım. 6 S Uygulayalım.      

Kemal: Ankara’da Müteahhitlik yapan A.T (4)10 yıldır bindiği lüks cipini değiştirmeye karar verdi. Yaklaşık 8 ay önce bir internet sitesine ilan veren A.T’yi, Kayseri’den bir alıcı aradı. İddiaya göre kendisini yolcu servisi firması sahibi olarak tanıtan U.K., aynı gün Ankara’ya geldi. İkili cipin satışı için 89 bin 500 liraya anlaştı. U.K. 24 bin 500 lirayı nakit, kalan 65 bin lirayı da İstanbul’da bir boya firmasından aldığı çekle ödemek istediğini söyledi. Yetmedi, güvenini kazanmak için bir de senet verdi. İkili notere gitti, cipin satış işlemleri yapıldı. Noterden çıkınca ikisini de mutlu eden bu satışı, parayı alıp anahtarı verirken çekilen fotoğrafla ölümsüzleştirdiler. U.K. yeni cipine binerek Kayseri’ye doğru yola çıktı.
Serdar: Kuyumcu işadamı B.P’nun (86) hesabından kaybolan 500 bin TL paranın peşine düşen ekipler, (5)10 bin telefon numarası ve 200 saatlik kamera kayıtlarını inceleyerek hırsızlara ulaştı. Dolandırıcılık olayını sabıkalı bir hırsız ile birlikte gerçekleştiren B.P’ nun’nun sağ kolunun kullandığı taktikler ise polisi bile şaşkına çevirdi.
A.Ö.K. K.5: Öfkeye Karşı Sünger Olmayalım. Teflon Olalım.  Günde 10.000 karar hedefimiz Olsun.

Edinilen bilgiye göre, Kapalıçarşı’daki kuyumcu dükkanını 500 bin TL’ye satan işadamı B.P’nun, parayı, yanında uzun yıllardır çalışan ve ’sağ kolum’ dediği S. A’e (34) vererek, Yeşilköy’deki bir banka şubesine yatırmasını istedi. Bir süre sonra aynı banka şubesine giderek paranın bir bölümünü çekmek isteyen B.P’nun hesabında para bulunmadığını öğrenince büyük şok yaşadı. Durumu araştıran işadamı ve banka yetkilileri paranın havale edildiği, bu sırada bankanın telefonla B.P’nun’ya ulaşarak onay istediği ve ses kayıtlarının bulunduğunu belirledi. Yaşadıkları karşısında şok olan işadamı Bakırköy Cumhuriyet Savcılığı’na suç duyurusunda bulundu.
Can: (6) Hiçbir zaman bir devlet görevlisi, işin içerisinde terör ve asayiş varsa, vatandaşa bir sorumluluk atfeden bir iş vermesi mümkün değil. Vatandaşı ifadeye çağırmak ayrı mesele! Zaten gerektiğinde ifadeye, adli işleme başvurulur. Polisin bütün işlemleri tutanak halindedir. Vaka eğer olay yerinde gerçekleştiyse görevliler orada yapar görevini, diğer her şey kolluk biriminde yapılır. Polis vatandaşı hiçbir suçu aydınlatmak için kullanmaz. Vatandaş müracaat eder, "İşte bu adam beni dolandırmaya çalıştı" diye bilgi verir. O sırada suçüstü çalışması yapılır, vatandaşla beraber çalışılır. Telefon dolandırıcılığı nasıl bu kadar yaygın anlamak mümkün değil!
A.Ö.K. K.6: Güler Yüz. Güzel Duruş. Güzel Söz. Güzel Enerji göndermek bedavadır!

Caner: Belirli bölgesi olmaz dolandırıcıların, her yerde varlar. İstanbul nüfus yoğunluğundan ötürü bu kadar göze batıyor. Yaşlılar birinci sıradaki hedef. Dolandırıcılar eskiden mobil telefondan arardı, şimdi ev telefonlarına yoğunlaşıyorlar, gündüzleri evde yaşlılar bulunduğu için. Daha sonra ilgili kişinin dışarı çıkmasını istiyorlar ya da kapıya kurye ile adam gönderip 3 liralık malı 100 liraya satıyorlar.
Kemal: Oto dolandırıcılığı çetesi, araçlarını satmak için internete ilan veren kişileri hedef alıyor. Bağlantıya geçilen kişi, çetenin 15 günlüğüne açtığı, içinde sekreter ve birkaç yeni arabanın da bulunduğu "naylon galeriye" çağrılarak güven telkin ediliyor. Cuma gününü seçen çete kapanmasına yakın notere gidiyorlar. Satış yapıldıktan sonra ödemenin havale ile yapılacağı söyleniyor ve satıcıya bilgisayarda banka havale ekranı gösteriliyor. Çete "Ödemeyi yaptık, pazartesi para hesabınıza düşer" diyerek vatandaşı rahatlatıyor ve huzur içinde evine gönderiyorlar. Çete noterde satın alınan aracı hafta sonu ikinci ve üçüncü kişilere satılıyor. Vatandaş galeriye gidince ortada kimsenin olmadığını görüyor. "Paranızı almadan bir belgeyi imzalamayın!"
A.Ö.K. K.7:  Sağlıklı yaşayalım: Probiyotik Beslenelim. Bol Kahkaha atalım. 10.000 adım yürüyelim. Alaturka tuvalet kullanalım. Dijital  detoks uygulayalım. Şükredelim ve Dua edelim!

Serdar: Telefonda kontör dolandırıcılığı yaklaşık 10 senelik bir mevzu. Ambiyans oluşturulmak adına vatandaşın, terör örgütleriyle bağlantılı olduğu, kendi kimlik bilgileriyle şirketler kurulduğu gibi pek çok şey telkinler ve tehditlerle panik duygusu yerleştirerek iş yürütülüyor. Psikolojiyi çözmüşler. Hipnotize olduğunuzdan dışarıya karşı algınızı kapatıyorsunuz. Arkadan telsiz, polis sesleri geliyor. Bu durumda nasıl hissedersiniz kendinizi düşünsenize. İşin özü bu; hipnoz ve psikolojinin çözülmesi.
Can: İletişim dolandırıcılığı. İki numara da call center mevzusu. "Hediye çeki kazandınız, sigorta primizini yatırmadığınız için şu kadar cezayla karşılaşacaksınız" gibi manipülasyonlar mevcut. Skype üzerinden 155'ten arıyorlarmış gibi yapıyorlar. Numara değiştirme, farklı gösterme gibi durumlar da yaşanıyor. Telefonunuz çalıyor, 155 yazıyor! Açıyorsunuz polis diye dolandırıcı ile konuşuyorsunuz... Bu nedenle güven duymadığı hiçbir numaraya karşı kimlik ve kredi kartı bilginizi paylaşmayın diyoruz biz. Çünkü hiçbir banka müşterisinden tam bir kimlik bilgisi istemez.
 A.Ö.K. K.8:  KAİZEN Uygulayalım! Korkularımızı Unutalım. Yaşam Değerlerimiz için yaşayalım!

Caner: Call-center'dan arayan birisi sizi aradı ve bütün bilgilerinizi istedi. Vermeyin! "Sağlık sigortası", "kredi dosya masrafı", "hediye çeki kazandınız" gibi para isteyen şahıslar var. Birincisi kargolar vasıtasıyla, kapıdan satış yöntemiyle. Adam kapına kadar geliyor size teslim edilen paketi veriyor. Adam parayı alıp götürüyor 10 TL'lik malı 100 TL'ye alıyorsunuz!
Kemal: Birde  sanal pos yöntemi var; Kredi kartı bilgileriniz alınıyor ve yurt dışında belirli şirketler üzerinden sizin kartlarınız boşaltılıyor. Bir bakıyorsunuz Amerika'da Singapur'da harcamalar yapmışsınız!
A.Ö.K. K.9:  Birbirimizi Akıllıca Dinleyelim. Empati kuralım! Amaç kavga değildir. Öfkenin kök nedenini yakalayalım!

Serdar: Dolandırıcılar  kurdukları call center ofisinden binlerce kişiyi kredi kartı borçları yapılandırması ve dosya masraflarını geri alınması vaadiyle kandırdılar. Çete, danışmanlık şirketi altında bir call center merkezi kurudu. Call center ofisine de 70 kişiyi ilan vererek işe aldılar. Çalışanlar arama listesinde nüfus bilgileri olan vatandaşları aramaya başladı. Onlara, "Kredi kartı borcunuzu yapılandıracağız, avukatlarımız devreye girecek, borçlarınızdan kolayca kurtulacaksınız" diyerek vaatte bulundular. Vatandaşlardan kart bilgileri şifreleri istendi, kabul edenler tüm bilgilerini call center'a verdi.
Dolandırıcılar kendi çetelerinden iki kişiyi de avukat olarak vatandaşlara tanıttı. Vaatleri kabul eden kişiler bu sahte avukatlara yönlendirildi. Sahte avukatlar noterlerden vekaletname aldı. İşlemler karşılığında yüzde 20 ile 40 arasında komisyon alındı.
Bütün bunlar yapılırken, alınan kart bilgileri kullanılarak başvuru sahibi vatandaşların hesapları boşaltıldı. Dolandırıcılık olayı yapılırken danışmanlık şirketinin ismi sık sık değiştirildi çalışanlar da 2 ayda bir işten çıkarılıp yerine yenileri alındı. Sistem öyle kusursuz işliyordu ki altı ay içinde binlerce mağdura ait dosyalar birikti. Dolandırıcılar toplam 6 milyon lira vurgun yaptı ve sonunda yakayı ele verdi..
A.Ö.K. K.10:  Çözüm odaklı iletişim kurulur. Ret edilemeyecek bir teklif  yapılır. Sonuçta kazanan Akıllı öfkemiz olacaktır!
Can: Evlenme vaadiyle yapılan dolandırıcılıkta ise Anadolu’da erkekler, büyükşehirlerdeyse kadınlar dolandırıcıların ağına düşüyor. (7) Van’ın Muradiye İlçesi’nde, ikinci kez evlenen A.Ö’ü (58) dolandıran karısıydı A.Ö, eşini kaybetmesinin ardından bir yuva kurmak için arkadaşı aracılığıyla bir kadınla tanıştı.
Kadının akrabası olduğunu söyleyen M.S. 11 bin 500 lira ile 4 bilezik istedi. A.Ö, yeni eşine 6 bin 500 lira tutarında altın ile 2 burma bilezik, kolye ve küpe aldı. İlk gece yeni eş, Öztürk’e kahve yaptı. İddiaya göre yeni eşi kahveye ilaç koyarak içirdi. Oturduğu yerde uyuyakalan A.Ö, uyandığında eşi kayıplara karışmıştı A.Ö, polise başvurup yeni evlendiği eşi tarafından 40 bin TL dolandırıldığını belirterek şikâyetçi oldu.
Caner: futbolcu B. Y. da telefonda kendisini …..Valisi olarak tanıtan dolandırıcıların tuzağına düştü. Ünlü futbolcuyu arayan dolandırıcılar, kendisini ……… Valisi olarak tanıtarak yardıma muhtaç öğrencilere burs verdiklerini ayrıca ihtiyaçlarını karşılamak için para topladıklarını söyledi. Banka hesabına 10 bin TL yatıran, bir süre sonra da teyit için valiliği arayan B. Y, dolandırıldığını anlayınca şikâyetçi oldu. Telefon numaralarını takibe alan polis, M.B. adlı zanlının kimliğini tespit etti. Gözaltına alınan M.B., bu olayı ağabeyinin yapmış olabileceğini iddia etti.
Kemal: Benzer bir olay da İstanbul’da yaşandı. Bu sefer dolandırıcı bir damattı. İnternette tanıştığı Ş.M. isimli kadınla arkadaşlık kuran N.E., kendisini Amerikan vatandaşı ve mühendis olarak tanıttı. N.E., genç kadına evlilik teklifinde bulundu. Daha sonra, kendisine para gerektiğini söyleyerek Ş.M.’ den tam 130 bin lira aldı. N.E. birdenbire ortadan kayboldu.
 Genç kadın polise başvurup şikâyetçi oldu. Yakalanan N.E.’nin dolandırıcılık, güveni kötüye kullanma, şantaj, tehdit gibi birçok suçtan onlarca suç kaydının ve kesinleşmiş mahkûmiyetinin bulunduğu belirlendi. Sanık, 3 yıl hapse çarptırıldı, 60 bin lira da para cezası verildi.
Serdar: Bankada yüksek miktarda parası bulunan kişileri hedef seçen çeteyse hacker ya da bilgisayar korsanları olarak bilinen kişileri kullanıyor. Yüklü hesabı bulunan kişileri tespit eden çete, bu müşterilerin kimlik bilgilerine ulaştıktan sonra akıl almaz bir yöntem uyguluyor. Çete, mağdurlara banka tarafından telefonla gönderilen tek kullanımlık şifreleri ele geçiriyor. Bu kişilerin kimlik bilgileriyle çete, telefonlarının çalındığını belirterek GSM şirketlerine başvurup ek SİM kart alıyor. Bu sıradaysa müşterilerin kullandıkları telefon bloke ediliyor.
 Bankalara internet bankacılığı şifresi için başvuran şüpheliler, banka tarafından mağdurlara ait irtibat numaralarına gönderilen şifrelerle mağdurun hesabına girip boşaltıyor. 29 kişinin hesabına giren çete, 600 bin TL dolandırdı. Haklarında dava açılan 41 sanığa, 3 yıldan 138 yıla kadar değişen hapis cezası verildi.
Can: Tekstil işleri yapan A. G., daha önce kendisi ile tekstil ürünü alışverişi yapan Kamerunlu Haidara A. tarafından kâğıtları özel losyonla Euro’ya çevirdiğini iddia ederek dolandırıldı. Haidara A., çanta içinde getirdiği dolarları elindeki sıvı ile Euro yapacağını belirterek A. G.’den 50 bin Euro para ayarlamasını söyledi.
A.G., çevredeki esnaf ve arkadaşlarından parayı temin etti. İşyerine gelen Haidara A., sahte paraların üzerine pudra gibi bir toz döküp sıvı ile karıştırdı. Bu sıvının göz yaktığını belirten A. G’yi dışarı çıkaran Haidara A., iki gün beklemesi gerektiğini söyleyerek gitti. İki gün sonra çantayı açan A. G., çantadan siyah renkli sahte dolarların çıktığını gördü. Olayla ilgili olarak savcılığa şikâyette bulundu.
Caner: Begüm Ö. isimli kadın, Facebook adresinden irtibata geçtiği İzmir’de yaşayan Melisa Y.’ye menajerlik yaptığını ve İstanbul’da çekilecek bir dizi için uygun görüldüğünü söyledi. Begüm Ö., dizinin koordinatörlüğünü Özkan K.’nın yaptığını belirterek bu kişinin telefon numarasını Melisa Y.’ye verdi. Melisa Y.’nin telefonla aradığı Özkan K., oyuncu H.Kaya ile iş yaptıklarını belirterek kendisine dizinin senaryosunu mail olarak attı.
Melisa Y.’nin senaryoyu kabul ettiğini ve oynamak istediğini belirtmesi üzerine bölüm başı kendisine bin 400 TL para verileceğini söyleyen Özkan K., yaka kartı ve işlemler için 200 TL para göndermesini istedi. Melisa Y., İzmir’den kendisine verilen banka hesap numarasına 200 TL para yatırdı. Para aynı gün, Alican K. tarafından çekildi.
Genç kız, parayı yatırmasının ardından belli bir süre geçmesine rağmen herhangi bir gelişme yaşanmayınca daha önce irtibat kurduğu numaraları aradı. Ancak telefon numaraları kullanılmıyordu. Dolandırıldığını anlayan Melisa Y. savcılığa şikâyette bulundu.
Kemal: İstanbul Gaziosmanpaşa’da yaşayan Figen G.’nin evine giden 3 kişi, Milli Eğitim’den geldiklerini, 6. sınıfa giden çocuklarının seviye belirleme sınavı ile ilgili bilgi vereceklerini söyledi. Dolandırıcılar daha sonra internet üzerinden ders verileceğini, bu eğitim ve yardımın lise bitene kadar devam edeceğini söyleyerek Figen G.’ye belgeler imzalattı. Figen G., daha sonra incelediği belgenin kendisini bin 675 lira borçlandırıcı bir sözleşme olduğunu ve bu kişilerin Milli Eğitim’den gelmediğini anladı. Bu kişilerin E-Okul sözleşmesi imzalatıp, ürün satılmış gibi gösterdiklerini fark eden Figen G., M.Ç., G.K. ve Ş.A. hakkında şikâyette bulundu. Hazırlanan iddianamede, şüpheliler hakkında “Dolandırıcılık” suçundan 5 yıla kadar hapis talebiyle dava açıldı.
Serdar: Eskişehir’de 60 yaşındaki F.A. kendisinin Hızır Aleyhisselam olduğunu söyleyerek, “7 bin lira hazırla. Yanımda V. Karani Hazretleri’yle geleceğim. Cennette yerin hazırlanacak” diyen E.Ö. tarafından dolandırıldı. İddialara göre F.A., sokakta kendisinden para isteyen 47 yaşındaki E.Ö.’ye 1 lira para verdi. E.Ö., kendisine verilen 1 lirayı kabul etmeyerek F.A.’ya “Sende para vardır, ben Hızır Aleyhisselam’ım, muhtaç insanlara yardım yapıyorum, seni özel olarak seçtim cennette yerin hazırlanacak, yardımlarını esirgeme” dedi. E.Ö.’nün sözlerine inanan F.A., evinden getirdiği 1 gerdanlık, 3 burma bilezik ve 3 bin 500 lirayı E.Ö.’ye verdi. Birkaç gün sonra E.Ö., F.A.’yı telefonla arayarak, “Yanımda V. Karani Hazretleri ile geleceğim, cennetteki evinin bir tek çatısı kaldı. 7 bin lira hazırla, gelip alacağım. Fatma Hazretleri annemizden sana yüzük, tespih ve aşure getireceğim, cennette senin adına deve keseceğim” dedi. F.A., istenilen parayı hazırlamak için olayı yakınlarına anlattı. Yakınlarının uyarması üzerine dolandırıldığını anlayan F.A.’nın şikâyeti üzerine E.Ö. yakalandı.
Can: Bir dolandırıcılık da diyaliz merkezinde “Böbreğimi vereceğim” vaadiyle yaşandı. İstanbul’da yaşayan M.K. ve R.C., böbrek rahatsızlığı nedeniyle sürekli olarak diyaliz merkezine gidiyordu. Merkeze gelen R.Y., diyaliz hastaları ile yakın bir ilişki kurdu. İlk olarak “Sana bir böbreğimi vereyim” diyerek M.K.’den 35 bin 450 TL aldı. Daha sonra diğer müşteki R.C. ile görüşerek ona böbrek temin edeceği vaadinde bulundu ve 5 bin TL aldı. Böbrek hastası olan M.K. ve R.C.’yi böbrek vaadiyle kandıran R.Y., vaadini yerine getirmeyince her iki hasta da savcılığa şikâyette bulundu. Soruşturma kapsamında sanık R.Y., tutuklandı. R.Y. hakkında iki ayrı dolandırıcılık suçundan 2 yıldan 10 yıla kadar hapis talebiyle dava açıldı. Mahkeme, sanığın müştekilerin tehlikeli durumlarından ve zor koşullarından yararlanarak dolandırıcılık suçunu işlediği iddia olunduğundan, “nitelikli dolandırıcılık” kapsamında değerlendirilmesi gerektiğini belirtti ve “Görevsizlik” kararı vererek dosyayı Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderdi.
Caner: Toplu Konut İdaresi tarafından yapılan düşük ve orta gelirli vatandaşların ev sahibi olması için üretilen projeler de dolandırıcıların vazgeçemediği kaynaklardan biri. M.Ç., kentsel dönüşüm projesi kapsamında Sulukule bölgesindeki hak sahipleri için yaptırılan Kayabaşı TOKI Konutları’ndan daire temin edeceğini söyleyerek 4 vatandaşla anlaştı. Dolandırıcı M.Ç., bu konutlardan 30 bin TL peşin, geri kalanı vadeli olmak üzere konut alabileceğini düşünen 4 vatandaştan ayrı ayrı 30 bin TL aldı. M.Ç., bu para karşılığında 4 vatandaşa senet verdi ancak ne daireleri verdi ne de paralarını iade etti. Dolandırıldığını anlayan 4 vatandaş, savcılığa şikâyette bulundu. M.Ç. hakkında dolandırıcılıktan dava açıldı.
Son söz: Akıllı öfke kanunlarını uygulamak olası dolandırılmaları önleyecektir, nasıl mı?
*Tüketici kanununu oku, haklarını öğren, bilgi sahibi olmadan fikir sahibi olma!
*Korkuyla adım atma, güvenlik güçleri ve adli makamlar tebligat sistemini kullanır, telefonu değil!
*Maketten ev alma, kanun, teminat mektubu ve konut sigortası gibi garantiler öngörüyor, kullan!
*Sözleşme yapacaksan okumadan, okuduğunu anlamadan imza atma! Neye imza attığını öğren!
*İnternet ve telefon bankacılığında hesabının, günlük 1000 liranın üzerinde işleme kapatma talimatı ver. Ayrıca telefonla senden onay almadan tüm harcamalara hesaplarını kapat!
*Ticarette güven olmaz, kanunlara uygun sözleşmeler için hukuki yardım al! Garanti almadan kimseye elden, banka yoluyla pare gönderme!
*Kentsel dönüşüm için evini, arsanı gerekli teminat mektubu almadan kimseye karşılıksız verme, her firma konutu tamamlamada sıkıntıya düşebilir, bu durumda güvencen ne olacak diye lütfen kendine sor!
* Hiçbir işten köşeyi dönme dönemi kapandığını kendine söyle lütfen! Banka faizi % 15 civarında ise yıllık bunun üstünde sana para kazandırma vadiyle cüzdanını boşaltmak isteyenlere izin verirsen bu onun değil senin suçun olacaktır, bunu hatırlamak dolandırılmanı önleyecektir.
* Bu önlemleri uzatmak mümkün! Tek yapman gereken korkularını, duygularını, havadan para kazanma hırsını bir kenara bırakıp aklını devreye sokmak olduğunu biliyorsun.

Faydalanılan kaynaklar:

 http://www.haberturk.com/yazi-dizisi/haber/1065811-yazi-dizisi-dudak-u

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder